Osnovni podatki
15. december 2014 ob 18:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU in Knjigarna Azil ter produkcijska hiša Studio Alp in RTV Slovenija vas - ledeni vsebini navkljub - vljudno in toplo vabijo na prireditev z naslovom DVAKRAT O TRIGLAVSKEM LEDENIKU. Na njej bomo predstavili knjigo Triglavski ledenik in predpremierno zavrteli dokumentarni film Nekoč je bil ledenik. Prireditev bo v ponedeljek, 15.12.2014 ob 18. uri v Atriju ZRC.

Triglavski ledenik že od leta 1946 redno opazujejo, merijo in preučujejo sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. Na začetku meritev je bila njegova površina 14,4 ha, do danes pa se je skrčil na manj kot pol hektarja. Ker je izgubil večino ledeniških značilnosti, govorimo o ledeniku le še zaradi njegove preteklosti. Njen velik del je na 252 straneh knjige Triglavski ledenik odstrlo osem soavtorjev, večinoma sodelavcev inštituta, v okviru 30. knjige v knjižni zbirki Geografija Slovenije.

Več o podnebnih spremembah in taljenju ledenikov pa si boste lahko ogledali v 30 minutnem eko - dokumentarnem filmu Nekoč je bil ledenik (režiserja in scenarista Matjaža Fistravca). Film je avtorski odziv na globalno onesnaženje s toplogrednimi plini, ki vodijo k otoplitvi našega planeta. Odlomek iz filma : » Ko veslaš po reki Dravi od alpskih ledenikov do Himalaje, je spomin na čas, ko je človek živel v sožitju z naravo in jemal iz nje samo toliko, kot je porabil zase. Moderni človek pa živi čas, ko zmore mnogo več kot potrebuje. Tega pa narava ne prenese. «

V Atriju ZRC je na ogled tudi postavitev fotografske razstave Dolina Triglavskih jezer pokojnega raziskovalca te doline dr. Bojana Erhartiča ter fotografije udeležencev fotografske delavnice ob koči pri Triglavskih jezerih.

Prireditev bo povezoval novinar Igor Jurič, kulturno pa na marimbi obogatil tolkalist Simon Klavžar. Ob prireditvi vas vabimo na pogovor z ustvarjalci in družabno srečanje.

Knjigo Triglavski ledenik v e-obliki najdete tudi na spletnem naslovu http://zalozba.zrc-sazu.si/p/1196
Dodatne informacije in gradiva: miha.pavsek@zrc-sazu.si

Prijazno vabljeni !

Prireditev finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.